Με την ελληνική κοινωνία να υποφέρει από την οικονομική κρίση και την ανεργία, βλέπουμε καθημερινά να εντείνονται τα φαινόμενα βίας και αποκλεισμού, ακόμα και μέσα στο χώρο του σχολείου.

Υποχρέωσή μας είναι να σταθούμε όλοι, μαθητές, καθηγητές και γονείς με θάρρος και δύναμη απέναντι στα φαινόμενα βίας, γιατί είναι σίγουρο ότι όταν είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Ιστοσελίδα της εκπαιδευτικού Νικολακάρου Μαρίνας

Το σχολείο



Συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους μαθητές για τη διερεύνηση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού. 



Στο σχολείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παρακάτω έντυπο καταγραφής περιστατικών σχολικής βίας. Το έντυπο αυτό προορίζεται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση.


Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "Καταγραφή περιστατικών σχολικής βίας" από τον δημιουργό Μαρίνα Νικολακάρου διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 4.0 Διεθνές . Βασισμένο σε έργο στο http://bullying-free-school.blogspot.gr/p/blog-page_35.html.





Εγκύκλιος Υφυπουργού 
ΥΠΑΙΘ  195630/Γ1 - 19.12.2013

Ο ρόλος της σχολικής κοινότητας στην πρόληψη περιστατικών βίας:

[...] Οι Διευθυντές/Προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων, οι Σύλλογοι Διδασκόντων και οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να διαμορφώσουν συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των μαθητών στο χώρο του σχολείου, συνεργάζονται και υποστηρίζονται στο έργο τους –εκτός των άλλων- από τους Συντονιστές Δράσεων Πρόληψης, με στόχο τον σχεδιασμό και υλοποίηση ενδοσχολικών δράσεων, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τις εκάστοτε σχολικής μονάδας.

Βασική επιδίωξη κάθε Σχολικής Μονάδας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων δράσεων και εργαλείων του Υ.ΠΑΙ.Θ. καθώς και των τοπικών υποστηρικτικών δικτύων για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Απώτερος στόχος είναι η διαπαιδαγώγηση των μαθητών πάνω στους τρόπους με τους οποίους οι ίδιοι θα προστατεύουν αποτελεσματικά τον εαυτό τους αναπτύσσοντας κριτική σκέψη και στάση απέναντι σε οποιασδήποτε μορφή βίαιης συμπεριφοράς και η συμμετοχή τους στην αναζήτηση ειρηνικής επίλυσης διαφορών στο χώρο του σχολείου. Τα περιστατικά σχολικής βίας και εκφοβισμού, εφόσον οι ιδιαιτερότητες κάθε συγκεκριμένου περιστατικού το επιτρέπουν, κρίνεται σκόπιμο να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας. Για το λόγο αυτό, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ορίζεται ένας εκπαιδευτικός ως υπεύθυνος για θέματα σχολικής βίας και εκφοβισμού ανά σχολική μονάδα. [...]



Εγκύκλιος Γεν. Γραμματέα
 ΥΠΑΙΘ 4077/28.04.2014

Δημιουργία δομής πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας:

[...] Σε κάθε σχολική μονάδα Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης συστήνεται σχολική Ομάδα Δράσεων Πρόληψης (Ο.Δ.Π.}, αποτελούμενη από 2 μόνιμους εκπαιδευτικούς, η οποία θα έχει και την ευθύνη εφαρμογής των δράσεων στο επίπεδο της σχολικής μονάδας καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης της Πράξης. Οι εκπαιδευτικοί θα ορίζονται από το Σύλλογο Διδασκόντων της σχολικής μονάδας, μετά από σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. [...]




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.